zondag 21 april 2019
nl-NLde-DEen-GB
Zelf leren parachutespringen?!

De basisopleiding parachutespringen

Om te leren parachutespringen bestaan er twee opleidingprogramma's, de Staticline methode (geen vrijeval) of de AFF methode (vrijeval). Beide opleidingsvormen starten altijd met een intensieve basis-grondopleiding. Pas na het met succes afsluiten van de grondopleiding kan je beginnen met het maken van de sprongen.

Staticline opleiding
De Staticline (SL) methode is de oudste opleidingsvorm. Hierbij maak je vijf sprongen vanaf ruim 1 km hoogte. De staticline trekt de parachute automatisch open direct na het verlaten van het vliegtuig, er is dus geen vrijeval. Na vijf sprongen behaal je een Staticline brevet. Wil je na het behalen van je staticline brevet doorgaan met springen en gaan vrijevallen dan kun je de AFF opleiding doen. Staticliners krijgen korting op de AFF opleiding (zie prijslijst "AFF na SL opleiding").

AFF opleiding
Als je al weet dat je vrijeval wil leren springen, dan kan je beter meteen met AFF beginnen (je hoeft dus niet eerst Staticline te doen). AFF is een moderne opleiding en staat voor "Accelerated Free Fall" oftewel de versnelde vrijeval opleiding. Met de AFF methode ga je meteen vanaf de eerste sprong naar 4 km hoogte en maak je een vrijeval van 50 seconden vergezeld door twee instructeurs. Na 7 sprongen (7 levels) ben je al in staat om zelfstandig een gecontroleerde vrijeval sprong te maken vanaf 4 km hoogte. AFF is verreweg de beste methode om snel en veilig te leren vrijeval parachutespringen.   

Als je nog een beetje twijfelt of parachutespringen echt iets voor je is, dan kan je op het Nationaal Paracentrum Teuge ook kiezen om in eerste instantie een "1-sprongs" opleiding te doen. Dit kan zowel voor de Staticline methode als de AFF methode. 1-sprongs betekent zoals de naam al zegt 1 sprong. Ook bij een 1-sprongs opleiding wordt eerst de volledige grondopleiding doorlopen. Na die ene sprong kan gekozen worden om alsnog de volledige opleiding af te maken zoals omschreven bij de basis Staticline of AFF opleiding.

Tot slot bieden wij nog een Combi-opleiding aan. Deze opleiding is eigenlijk een volledige Staticline opleiding met als extraatje 1 AFF sprong om toch een keer de vrijeval te ervaren.

Om zelfstandig te mogen springen moet je 16 jaar of ouder zijn. Tot 18 jaar heb je bovendien toestemming nodig van je beide ouders of voogd. Verder moet je uiteraard medisch geschikt zijn om te kunnen parachutespringen. Dit moet blijken tijdens een medische keuring specifiek voor parachutespringen. Bij aanmelding voor de opleiding krijg je van ons een formulier die je kan laten invullen en ondertekenen door een (huis)arts. Ook kan je terecht bij een sportmedisch keuringscentrum die over het algemeen eigen formulieren hanteren. Dat mag uiteraard ook, maar er moet wel expliciet in vermeld staan dat het voor parachutespringen is. Tot slot hebben we een recente pasfoto nodig voor je brevet.

Er is formeel geen maximale leeftijd, maar er zijn niet veel mensen die na hun 60e nog een springcarriére opstarten. Het is een goed gebruik op ons centrum dat 50 plussers, die toch een opleiding parachutespringen willen volgen, eerst eens met een instructeur en een lekkere bak koffie de mogelijkheden bespreken.

Paracentrum Teuge bestaat al 45 jaar en heeft de status van Nationaal Paracentrum. Opgericht als vereniging en dat is het in basis nog steeds. Door de omvang zijn er uiteraard juridische entiteiten naast opgericht, maar als geheel zijn we een non-profit organisatie. Elke euro vloeit terug naar het paracentrum en dat zie en merk je aan alles. We hebben de goedkoopste sprongprijzen van Nederland en toch vliegen we met twee van de modernste en grootste parachutisten vliegtuigen, beschikken over het beste materiaal en hebben professionele instructeurs in dienst. Op Teuge worden jaarlijks verreweg de meeste sprongen van ons land gemaakt.

Het Nationaal Paracentrum Teuge is erkend door en aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) afdeling Parachutespringen.

Klik hier voor de volledige prijslijst.Staticline opleiding € 420,-

tandemspringen

De Staticline opleiding is de oudste manier om te leren hoe je veilig uit een vliegtuig springt en te landen aan een parachute. De opleiding vangt aan met een gedegen grondopleiding. 

opleiding parachutespringen

Nadat je met succes een schriftelijke en praktische test hebt ondergaan mag je de volgende dag voor de eerste sprong omhoog. Op een hoogte van 3.500ft (ruim 1 km) spring je zelfstandig het vliegtuig uit en gaat je parachute meteen automatisch open, je hebt dus geen vrijeval. Je zweeft daarna in een paar minuten in glijvlucht naar het landingsgebied.

Na een korte evaluatie ben je klaar om je volgende sprong te maken. In totaal maak je er vijf voor het staticline brevet. We raden aan om voor de sprongen 2 dagen uit te trekken. Die springdagen zijn in principe naar keuze, maar we adviseren om die zo kort mogelijk na de grondopleiding te plannen. Na het behalen van je staticline brevet krijg je een oorkonde, springbewijs en logboek mee naar huis en ben je voor de rest van het kalenderjaar nog WA verzekerd via de parachutistenbond, de KNVvL, zodat je na je vijf sprongen ervoor kan kiezen om door te gaan met parachutespringen.

Staticline 1 sprongs opleiding
Om kennis te maken met staticline is er ook de mogelijkheid een 1 sprongs staticline opleiding te volgen. Je doet dan één dag de grondopleiding om vervolgens de volgende dag je sprong te maken. 

Opleidingsdata
Hieronder en via het boekingsformulier krijg je een overzicht te zien met alle data.

Klik hier 
voor een static line video

 

 

 

 

AFF opleiding € 1.195,-

tandemspringen

De AFF opleiding is voor iedereen die vrijeval wil leren springen. Je springt van 12.000ft (4 km) het vliegtuig uit onder begeleiding van twee instructeurs. 

Deze cursus is gericht op de individuele persoon. De AFF opleiding duurt 4 opeenvolgende dagen. Dat begint altijd op een donderdag met de grondopleiding waarin je wordt opgeleid om direct te gaan vrijevallen. De volgende drie dagen van vrijdag t/m zondag ga je meteen springen en bij goed weer is het mogelijk om je AFF binnen deze dagen af te ronden. Deelnemers hoeven niet eerst een staticline opleiding te hebben gevolgd maar kunnen gelijk met deze cursus beginnen. Na de grondopleiding doorloop je 7 levels (sprongen) waarin je opdrachten krijgt. Bij de eerste 3 sprongen word je door 2 instructeurs begeleid; de volgende 4 sprongen door één instructeur. Zo leer je in een versneld tempo om een zelfstandig vrijeval springer te worden. De instructeurs leren je draaien, salto's, zelfstandig parachute opentrekken, sturen en natuurlijk veilig landen. 

duosprong

Na het behalen van het zevende level mag je zonder begeleiding omhoog en je eerste solo sprong maken. Je carrière als vrijeval sportparachutist is begonnen! 

AFF 1 sprongs opleiding
Om kennis te maken met AFF is ook een 1-sprongs AFF opleiding mogelijk. Je doet dan één dag de grondopleiding om vervolgens de volgende dag je sprong te maken.

Opleidingsdata
Hieronder en via het boekingsformulier krijg je een overzicht te zien met alle data.

Klik hier voor een AFF video

 

 

 

 

Combi opleiding € 595,-

Opleiding Nationaal Paracentrum Teuge

Combinatie opleiding: 5 staticline sprongen gevolgd door 1 AFF sprong.

Dit is eigenlijk een complete static line cursus met als slagroom op het toetje een vrije val gelijk aan het eerste level van de AFF cursus. Nadat je vijf staticline sprongen hebt gemaakt, krijg je een korte individuele aanvullende opleiding waarna je met twee instructeurs je eerste vrije val gaat maken. Je weet dan in elk geval ook wat vrije vallen is.

duosprong, parachutesprong

Na deze sprong kun je desgewenst de rest van de AFF opleiding volgen en afronden. Je betaalt dan een aanvullend bedrag bij en krijgt je briefing voor je volgende level om daarna door te stromen naar de zelfstandig vrijeval status.

Opleidingsdata
Hieronder en via het boekingsformulier krijg je een overzicht te zien met alle data.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opleidingen 2019

Op onderstaande data zijn de basisopleidingen gepland. Elke basisopleiding start altijd met een grondopleiding. De SL/Combi opleidingen starten altijd op zaterdag en maak je meteen zondag bij goed weer de eerste sprongen. De AFF opleiding start altijd op donderdag en dan maak je vrijdag, zaterdag en zondag de eerste sprongen. Houd hier rekening mee in je agenda. 

NOTE: We zijn bezig met een nieuwe website, als je je voor een opleiding wil aanmelden doe dat dan via info@paracentrumteuge.nl

   Basisopleiding AFF          Basisopleiding Static/Combi   
   Datum  Tijd        Datum  Tijd
   21 maart  10 uur        13 april  10 uur
   4 april  10 uur        11 mei  10 uur
   11 april - ENGELS  10 uur        15 juni  10 uur
   18 april  10 uur        13 juli  10 uur
   25 april  10 uur        17 augustus  10 uur
   2 mei  10 uur        14 september  10 uur
   16 mei  10 uur        12 oktober  10 uur
   30 mei - ENGELS  10 uur          
   6 juni  10 uur          
   13 juni - ENGELS  10 uur          
   20 juni  10 uur          
   4 juli  10 uur          
   11 juli - ENGELS  10 uur          
   18 juli  10 uur          
   8 augustus  10 uur          
   15 augustus - ENGELS  10 uur          
   22 augustus  10 uur          
   5 september  10 uur          
   12 september - ENGELS  10 uur          
   19 september  10 uur          
   3 oktober  10 uur          
   10 oktober - ENGELS  10 uur          
   17 oktober  10 uur          

Waarom (leren) parachutespringen op Teuge?

 • Wij zijn 7 dagen per week geopend, je kan dus springen wanneer het jou het beste uitkomt.
 • We liggen centraal in Nederland, dus je hoeft bij slecht weer niet perse rond te blijven hangen. Je kan gewoon lekker naar huis gaan als je wilt en je komt springen als het zonnetje weer schijnt.
 • Alle sprongen worden gemaakt op het vliegveld zelf, geen tijdsverlies met heen en weer rijden van de dropzone.
 • Teuge heeft grotere en comfortabele vliegtuigen met een ruime deur die het springen makkelijker en veiliger maakt.
 • We hebben professionele instructeurs en staff.
 • Teuge is het grootste (non-profit) paracentrum in Europa.
 • Op ons paracentrum zijn vele voorzieningen, zoals slaapgelegenheden, bar met dagelijks de beroemde parahap, douches, zithoek met TV etc.
 • We hebben het modernste, veiligste en beste materiaal.
 • Ook na je opleiding kan je op Teuge interessante vervolgopleidingen volgen en bovendien zijn de sprongprijzen inclusief materiaalhuur verreweg de goedkoopste van Europa.
 • Naast ons gebouw zijn twee parashops gevestigd. Als je besluit door te gaan met parachutespringen dan wil je natuurlijk je eigen spulletjes. Zij nemen graag alle tijd voor je om je op weg te helpen met de aanschaf van para-gerelateerde spullen zoals parachutes, uitrustingen, hoogtemeters, helmen, overalls en nog veel meer. 
 • Teuge heeft een levendige vereniging waar je je snel thuis zult voelen.
 • Parachutespringen is onze passie! Dat merk je bij iedereen, van barmedewerker tot piloot en van parachutevouwer tot onze goedlachse chef-instructeur.

 

Militaire opleiding voor de parawing

Het Nationaal Paracentrum Teuge wordt al meer dan 40 jaar bezocht door militairen om hun parawing te halen. Deze rijke (militaire) historie op Teuge vertaalt zich in bijzondere aanbiedingen voor actieve militairen. Om de parawing te mogen dragen moet je 5 staticline sprongen maken en dit kan al in 3 dagen!

Wij bieden militairen aan die in een groep van 10 personen of meer komen springen om een opleidingsdatum naar keuze te prikken. Bovendien hanteren we voor militairen speciale groepstarieven:

• 1-9 € 400,- p.p.
• 10-19    € 375,- p.p.
• 20-39 € 350,- p.p.
• 40> € 325,- p.p.

Het is mogelijk om op het paracentrum te overnachten in onze slaapzalen (€ 10,- per nacht en slaapzak + kussen meenemen) en er zijn mogelijkheden voor complete buffet arrangementen. Een pakket, inclusief ontbijtbuffet, lunchbuffet en warme maaltijd kost € 25,00 p.p. per dag. Wel even reserveren bij aanmelding.

Na het succesvol afsluiten van de opleiding en 5 sprongen krijg je van ons alle benodigde papieren en handtekeningen mee om de militaire wing aan te vragen. Klik hier voor een video.